6 Tips om lichaam & geest gezond te houden

Dat het belangrijk is om lichaam en geest gezond te houden, weten we allemaal. Toch vergeten we het vaak. Er zijn een aantal dingen, die je zelf goed in acht kunt nemen voor een gezonder leven dat in balans is. 

 

6 Tips om lichaam en geest gezond te houden:

 

1. Eet met de seizoenen mee

Geniet van gezond eten met verse producten. Koop zo min mogelijk voorbewerkt voedsel. Creëer gezonde eetgewoonten door te kiezen voor producten van het seizoen. Hier zitten de meeste vitamines in en haal je de beste voedingswaarde uit. Heb je moete met het aanpassen van je eetgewoontes? Of wil je gewoon eens weten waar je staat? Maak dan eens een afspraak met een voedingsdeskundige. Dit valt onder je basisverzekering en geeft je meer inzicht in je leefstijl.

 

2. Drink voldoende

Het is belangrijk om je lichaam goed te hydrateren. Je houdt je nieren gezond, je drijft afvalstoffen je lichaam uit en je houdt je huid mooi en gezond, waardoor je straalt en het verouderingsproces kunt vertragen. Drink minimaal 3 liter water per dag. 

 

3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Het maakt niet uit of je dit voor jezelf doet, lekker buiten in de natuur of op de sportschool of sportclub: als je maar lekker beweegt! Dit kan een ommetje buiten zijn met de hond, een fijne wandeling met vrienden of een fietstocht om te genieten van de zon. Alles is goed. Pak vaker de fiets of de benenwagen in plaats van de auto. Doe yoga. Zoek een fijne app voor een work-out om thuis te doen of ga op een sport(club) of ga naar de sportschool. Maar vergeet niet om elke 3 maanden je sportschema weer even onder de loep te nemen en blijf jezelf uitdagen.

Mijn favorieten zijn:

- wandelen (met de hond, met iemand samen en lange afstandswandelen)

- hardlopen

- squashen

- yoga

- suppen in de zomer

- workout die ik thuis kan doen, op een tijdstip wanneer het mij uitkomt

 

4. Ga naar buiten voor de benodigde vitamine D

Daglicht en zon hebben we nodig voor de aanmaak van vitamine D. Zelf heb ik (ondanks dat ik wel veel naar buiten ga en van de zon hou, dus elk straaltje zon meepak wanneer het kan) een chronisch vitamine D tekort. Er zijn echter meerdere factoren die opname van natuurlijke vitamine D lastiger kunnen maken. Denk aan hoe je leeft, leeftijd speelt een rol, zonnebrandgebruik, huidtype is van invloed en zo zijn er nog wel meer te noemen. Maar ook ons voedingspatroon is van grote invloed. Ons voedsel is niet meer zo rijk aan vitamines en mineralen als het vroeger was. Daarom is het van belang om dit aan te vullen. 

 

5. Zorg voor een goede nachtrust

Goed slapen is ontzettend belangrijk! Het is een heel belangrijk onderdeel van onze gezondheid, maar wordt helaas te vaak onderschat. Zelf heb ik door diverse omstandigheden jarenlang een slecht slaappatroon gecreëerd. Ik werd wakker ´s nachts en kon dan niet meer slapen. Ging ik op mijn telefoon of ging ik eruit ´s nachts. Zelf had ik niet door dat dit patroon een dieper liggend oorzaak had, namelijk mijn patronen en gewoontes gedurende dag. Gewoontes, en zeker de verkeerde, slijten er heel snel in en voor je het weet, weet je al niet meer beter. Ik ben met een slaapcoach aan de gang gegaan. Dit valt gewoon onder je behandelingen van fysiotherapie en ben je dus voor verzekerd (check altijd je verzekering van tevoren voor hoeveel behandelingen je bent verzekerd). 

 

  • Vermijd schermen in (of bij) je bed.
  • Eet niet meer 3 uur voordat je gaat slapen
  • drink geen cafeïne meer laat in de middag/avond
  • drink geen alcohol een paar uur voor het slapen gaan
  • minimaliseer prikkels (geluid, licht)
  • zorg voor een goed slaapritme door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ´s ochtends op dezelfde tijd wakker te worden
  • doe geen actieve dingen twee uur voor het slapen gaan
  • minimaliseer stressfactoren
  • zorg voor gemiddeld 8 uur slaap per nacht

 

6. Doe reguliere gezondheidscontroles

Stel een bezoek aan de huisarts, tandarts of therapeut niet uit. Hoe eerder je iets kunt tackelen, hoe sneller je iets eraan kunt doen en erger kunt voorkomen. Het kan ook geen kwaad om bepaalde controles jaarlijks uit voorzorg te laten doen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

 

Doe geen damage control, maar zorg ervoor dat je van binnenuit straalt!

 

Je kunt zelf een hoop doen om gezonder te leven en je lichaam op een gezonder manier in balans te krijgen. Wil je weten hoe? Plan dan een adviesgesprek in. Dan kijken we samen wat bij jou past!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.