Bewust in balans

Om mijn leven goed in balans te kunnen houden, zorg ik niet alleen voor een gezonde mind-set, maar zorg ik er ook voor, dat ik mijn lichaam en gezondheid goed onderhoud. Gezondheid gaat om preventie en niet om behandeling. Als je behandeling kunt voorkomen omdat je preventief goed voor jezelf zorgt, dan win je al zoveel. En een gezond lichaam doet ook weer heel veel met je mind-set. Zelf kan ik deze twee dan ook niet los zien van elkaar.

 

 

Nu kun je hier zelf al een hele hoop in doen:

- door regelmatig zelfzorg te doen (ik ga graag naar de sauna, neem maandelijks een massage, ga graag buiten wandelen, mediteren of door gewoon rust nemen en lekker een boek te lezen en geen afspraken in mijn agenda te hebben staan.

- doe je medische checks door tijdig naar de dokter te gaan, waardes te laten checken of op tijd een therapeut of deskundige in te schakelen

- volg webinars en trainingen/cursussen of lees boeken, kijk video´s of luister naar podcasts om je kennis te vergroten en je leefgebieden aan te pakken waar je hulp bij kunt gebruiken

- door voldoende water te drinken (ik drink alleen groene/verse munt/gember thee en water)

- door te zorgen dat je voldoende slaap krijgt (ga lekker op tijd naar bed en doe een mediatie, lees een boek of luister naar rustgevende muziek) en te zorgen dat je aan minimaal 8 uur slaap komt

- voldoende te bewegen

- gezond en vers eten

- community´s (online/offline) zoeken met gelijkgestemden

- je lichaam en geest (spiritueel) reinigen en voeden

 

Het klinkt misschien allemaal cliché, maar toch... hoe vaak vergeten we dit niet? Hoe vaak denken we aan onszelf? Niet zo vaak toch? Meestal cijferen we onszelf als eerste weg. En tóch kun je beter jezelf op de eerste plaats zetten. Want je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.

 

Het is altijd goed om te beginnen met nieuwe, gezonde gewoontes en het is nooit te laat om te starten!

 

De grootste uitdaging zit hem in het volhouden. We kunnen iets vaststellen. Ons voornemen om ermee aan de slag te gaan. Maar als we het daarna vergeten of al gauw aan de kant schuiven, dan schieten we er niet zo heel veel mee op. 

 

Routines zijn altijd persoonlijk van aard, want niemand is hetzelfde en we hebben allemaal een andere behoefte. Elk lichaam heeft iets anders nodig. Zo veranderen ook onze gezondheidsdoelen en energieniveaus, zoals het leven ook verandert. Neem elke 3 maanden, maar zeker minimaal 1x per jaar, je eigen welzijnsroutine onder de loep en bekijk wat er op dat moment nodig is. Ons lichaam verandert met de seizoenen mee. In de winter hebben we een ander voedings- en beweegpatroon nodig dan in de zomer. Dit is een natuurlijk proces, waar we vaak niet bij stilstaan. Benut dus deze natuurlijke processen.

 

Ervaar je veel stress in je leven, dan is het extra belangrijk om goed voor je gezondheid te zorgen. Door de pandemie zijn we ons hier misschien wel extra van bewust geraakt, zeker als je al een kwetsbare gezondheid had. Gelukkig kunnen we hier zelf ook een hoop aan doen. Vaak gaat het erom dat we onze gewoontes dienen aan te passen. Voor een gezond leven en een gezond lichaam en geest, heb je gezonde leefgewoontes nodig.

 

Het kan geen kwaad om af en toe eens een grote ´schoonmaak´ te houden door middel van een diepe reiniging van ons lichaam.

 

Heb je kwaaltjes waarvan je niet goed weet waar de oorzaak ligt of slaap je slecht? Heb je last van stemmingswisselingen, is je geheugen een zeef of vind je het moeilijk om je te concentreren? Ben je vatbaar, herstel je slecht of heb je veel last van ontstekingen? Of misschien sport je veel of heb je snel last van blessures. Dan is de kans groot dat je lichaam niet goed in balans is. Disbalans zorgt voor vele klachten, maar ook chronische ziektes. en blessures. En hier is heel goed iets aan te doen.

 

Wil je meer weten hoe je je lichaam goed in balans kan krijgen én houden? Plan dan een adviesgesprek. Kijken we samen verder!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.