Hoe gezond is koud douchen?

Koud douchen is niet alleen verfrissend, het is ook heel erg gezond. Koud (af)douchen heeft veel gezondheidsvoordelen, voor zowel lichaam als geest. Hoe werkt het en wat zijn dan precies de voordelen? 

 

Als je onder een koude douche staat, is het water niet meer dan 10-15 graden Celcius. Dit kan even wennen zijn als je warme douches gewend bent. Wanneer je onder de koude douche staat, gebeurt er van alles in je lichaam. Allereerst vernauwen je bloedvaten, waardoor het bloed beter door je lichaam kan stromen. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de immuun-functie.

 

Daarnaast zorgt koud douchen voor een verhoging van je hartslag en ademhaling, wat kan bijdragen aan het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst, omdat het lichaam endorfine vrijgeeft wat een positief effect heeft op je humeur.

 

Kortom, koud douchen kan een geweldige manier zijn om je gezondheid te verbeteren en jezelf uit te dagen!

Welke voordelen heeft het om koud te douchen?

1. Het verbetert je bloedcirculatie.

2. Het verlicht angst en stress.

3. Het verbetert je imuunsysteem.

4. Het verbetert je slaap.

5. Het verbetert je huid- en haargezondheid.

6. Minder snelle verzuring van je spieren.

7. Het verhoogt je energie en concentratie.

8. Het verbetert de stofwisseling.

9. Het verbetert de ademhaling.

10. Het verhoogt de testosteronproductie. 

11. Het helpt om de bloeddruk te verlagen.

12. Het helpt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

13. Het verbetert de mentale gezondheid.

14. Het maakt je alerter.

15. Het helpt bij gewichtsverlies.

16. Het helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

17. Het zorgt voor minder laaggradige ontstekingen in het lichaam.

18. Het verhoogt je weerstand.

19. Het verhoogt de zuurstofopname.

20. Het verbetert de spijsvertering.

21. Het verbetert de lymfecirculatie.

Koud douchen in je dagelijkse routine

We hebben gezien dat koud douchen bijdraagt aan vele gezondheidsvoordelen. Maar hoe kun je koud douchen implementeren in je dagelijkse routine?

 

Het kan helpen om langzaam te beginnen en de temperatuur geleidelijk aan te verlagen. Begin bijvoorbeeld met lauw water en verlaag de temperatuur gedurende een paar seconden per dag. Na verloop van tijd kun je het water steeds kouder maken. 

 

Een andere tip is om te proberen te ontspannen tijdens het koud douchen. Adem diep in en uit en concentreer je op de sensaties die je voelt. Dit kan helpen om de negatieve gevoelens die gepaard gaan met koud douchen te verminderen en je te helpen ontspannen.

 

Elke dag 2-5 minuten koud douchen is al voldoende om de gezondheidsvoordelen te gaan ervaren.

Doe de challenge!

Daag jezelf uit om een maand lang koud te douchen en ervaar zelf de vele gezondheidsvoordelen van deze eenvoudige maar effectieve techniek.

 

Wil je écht je grenzen verleggen en de uitdaging aangaan? Doe dan mee met de 28-daagse challenge en leer hoe je in 28 dagen opbouwt naar 5 minuten koud douchen. Een leuke challenge waarbij je niet alleen je immuunsysteem boost en meer energie krijgt, maar ook meer inzichten in de gezondheidsvoordelen en technieken., zoals ademhalingstechnieken en de Wim Hof techniek.